Zajęcia rozwijające kreatywność

 

Zasady bezpieczeństwa w kuchni. https://i.pinimg.com/originals/2c/ab/3f/2cab3fd256e6cbcc70600e81ded72853.jpg

Skupiając się na poszczególnych obrazkach wyjaśnimy dzieciom na czym polega niebezpieczeństwo. Niech każdy obrazek będzie pretekstem do omówienia zasad bezpieczeństwa i właściwych zachowań.

  1. Domowe żelki

Nie tylko dzieci uwielbiają żelki. Można je przygotować z dowolnego soku, syropu czy galaretki. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu.                                                                                                                          Potrzebujemy:  1 opakowanie ulubionej galaretki, 100 ml wrzątku                                                           Wykonanie: galaretkę rozpuścić we wrzątku. Przestudzić. Przelać do silikonowych foremek na kostki lodu. Włożyć do lodówki na kilka godzin w celu stężenia. Żelki gotowe. Smacznego!

  1. Smarowidło do kanapek – pomarańczowa słodycz

Przepis jest bardzo prosty. Ugotowane marchewki, namoczone daktyle (zamiast cukru), cynamon i wiórki kokosowe wystarczy zblendować. Powstaje słodka pasta, którą możemy posmarować naleśniki, placki lub chleb. Niektórym to podobno smakuje, jak znana pasta czekoladowa „N”.

http://foodziaki.pl/7-smarowidel-dla-dzieci-pasty-do-kanapek-i-nie-tylko/

  1. Kreatywny deser – owocowy wąż

Potrzebujemy: truskawki, duży banan, lukier, czekoladowa posypka do dekoracji węża

Wykonanie: jedną całą truskawkę kładziemy na talerzu a pozostałe truskawki i banany kroimy na średniej wielkości plasterki. Na szypułkę truskawki wyciskamy trochę lukru i łączymy z plasterkiem banana. Kontynuujemy  tworzenie węża układając  na zmianę plasterki i każdy łączymy kroplą lukru. Na koniec robimy oczy węża, wyciskamy trochę lukru i z czekoladowej posypki robimy oczy.

https://tipy.interia.pl/artykul_16089,jak-zrobic-owocowego-weza-z-truskawek-i-bananow.html