ZADANIA KREATYWNE
1)Kolorowy ryż
Potrzebne materiały to: 4 kolory bibuły ( np. czerwony, zielony, niebieski, żółty), cztery szklanki, łyżka, ryż i ciepła woda.
Wykonanie: wkładamy bibułę do ciepłej wody i czekamy aż się zabarwi, wyciągamy bibułę łyżką i wsypujemy ryż na ok. 5 minut. Po odsączeniu ziarna należy je dobrze wysuszyć i bawić się dowolnie np. wyklejać obrazek, wypełniać kontury, układać kolorowe wzory, napełniać łyżeczką maleńkie pojemniki.
2)Talerz marzeń.
A gdyby tak pobawić się w gotowanie na papierze? Ta zabawa szczególnie może się spodobać rodzicom niejadka. Jest bardzo prosta: bierzemy papierowy talerzyk, wycinamy z gazet różne produkty spożywcze lub malujemy je, tworząc swój wymarzony posiłek. Następny krok? Gdy przyjdzie czas posiłku, dziecko niech zgłosi się ze swoim talerzem i je dokładnie to, co wcześniej dla siebie wybrał. W międzyczasie nic nie stoi na przeszkodzie, aby wspólnie przygotować posiłek.
3)Lodowe rękawiczki
Dzieci uwielbiają doświadczanie zmian temperatury, konsystencji czy stanów. Do tej zabawy potrzebujemy tylko wody, pary rękawic jednorazowych i – ze sprzętów kuchennych – zamrażarki. Lateksowe rękawiczki napełniamy wodą, zawiązujemy i chowamy do zamrażarki. Do środka wkładamy skarby: cekiny, ziarenka, kamyki, małe figurki. Dla lepszego efektu możemy zafarbować wodę barwnikami spożywczymi. Rękawiczki wkładamy do zamrażarki. Twarde jak kamień lodowe dłonie kładziemy na blaszce lub tacy, obok stawiamy zestaw badacza (kubek z ciepłą wodą, łyżka, pędzel) i zapraszamy dziecko do eksperymentów. Polewamy wodą, zachęcamy aby dziecko wydobyło zamarznięte skarby łyżeczką. Świetna zabawa polecamy!!!
POMYSŁ ZACZERPNIĘTY ZE STRONY: „natuli dzieci są ważne”
4)Smacznie, zdrowo, kolorowo – potrawy, które dzieci mogą przygotować samodzielnie lub przy niewielkiej pomocy dorosłych
* owocowy jogurt – jest to mieszanka jogurtu naturalnego i dodatku owoców( świeże owoce, mrożone, konfitury). Świetnym dodatkiem są również pokruszone ciasteczka.
*kanapki – dla dorosłych to całkiem proste, dla dzieci może być fascynujące smarowanie chleba masłem, pastą warzywną czy dżemem. Dodatkową zachętą do pracy może być „ malowanie” na kanapkach wzorów z ketchupu ( np. uśmiechnięta buzia, słoneczko)
5)Kolorowe bąbelki – eksperyment.
Wszystko czego potrzebujemy do wykonania eksperymentu znajdziemy w kuchni. Razem z dzieckiem przygotujcie: 2 przeźroczyste szklanki, 2 salaterki lub bulionówki, 2 łyżki, ocet, olej, sodę oczyszczoną, barwniki spożywcze np. czerwony i zielony, pipetę (może być też miarka do podawania leków, strzykawka lub duża łyżka), prostokątna blacha do pieczenia ciasta (w niej będą stać nasze szklanki, na wypadek jakby coś miałoby uciec ze szklanek).
Wykonanie:
Do każdej ze szklanek wsypujemy po 1 łyżce sody. Delikatnie dodajemy olej – na ¾ naszej szklanki.
Do 2 salaterek nalewamy trochę octu. Do jednej dodajemy barwik czerwony, do drugiej zielony. Mieszamy łyżką, aż barwnik połączy się z octem.
Nabieramy pierwszy barwnik do miarki lub wykorzystujemy wspomnianą wcześniej pipetę i delikatnie kropelka po kropelce wyciskamy obserwując zachodzącą reakcję. Im więcej barwnika dodamy na raz tym gwałtowniejsza nastąpi reakcja.
Efekt „WOW!” murowany!