Smakujemy owoce…

Suszone owoce i warzywa to samo zdrowie – zachowane są w nich biopierwiastki, garbniki, kwasy, karoten, a także błonnik oraz pektyny. W dobrze przygotowanym suszu zachowują się też smaki i aromaty. Tak przygotowane owoce i warzywa stanowią zdecydowanie zdrowszą przekąskę niż popularne paluszki czy chipsy. Mogą one zastąpić ogólnodostępne przekąski ze sklepowej półki. Smakowanie różnorodnych, suszonych owoców i warzyw było nagrodzeniem ciężkiej pracy uczniów Szkoły Podstawowej, którzy przez okres blisko dwóch tygodni dzielnie uczestniczyli w realizacji tematu: „Zamykamy lato w słoiku – samo zdrowie z owoców i warzyw”. Wśród suszonych owoców uczniowie mogli posmakować: jabłek, gruszek, śliwek, jagód, bananów, ananasa, kiwi, kaki, czy winogron. Z warzyw natomiast: marchewki, pietruszki, selera, pora, papryki oraz buraka. Królem suszonych przekąsek został: ananas – pyszny w smaku i najbardziej aromatyczny.