EMOCJE
Emocje w życiu człowieka są bardzo ważne. Należy pamiętać, że nie ma dobrych i złych emocji. Dobrze się czujemy, gdy odczuwamy radość i szczęście, ale nie unikniemy również smutku, czy złości. Trzeba po prostu nauczyć się nad nimi panować, ale niekoniecznie tłumić w sobie.
Najważniejsze jest zatem odpowiednie wyrażanie uczuć, tak by nikogo nie skrzywdzić. Ani siebie, ani innych. Dzieci jednak najpierw muszą umieć rozpoznawać to co czują, nazwać to, a dopiero potem wyrazić w odpowiedni sposób. Poniżej przedstawiamy zabawę pomagającą rozpoznawać uczucia.
Zegar oraz karty obrazkowe mogą być wykorzystane na wiele sposobów np. dziecko może określić swój nastrój, podać sytuacje którym towarzyszą dane emocje, spróbować zrobić taką samą minę jak na obrazku itp.
ZEGAR EMOCJI
Potrzebne materiały:
talerzyk papierowy, blok, marker, klej, nożyczki, pinezka, korek, szablony kółek.
Wykonanie:
Od szablonu odrysowujemy 6 kółek i wycinamy. Z kółek tworzymy (markerem lub wyklejamy plasteliną) buzie przedstawiające emocje – radość, złość, strach, smutek, wstręt, zdziwienie. Kółka przyklejamy na papierowy talerzyk. Na środku mocujemy przygotowaną papierową strzałkę. W tym celu wykorzystujemy korek i pinezkę. Ostatni etap pracy ze względu na bezpieczeństwo wykonuje osoba dorosła.
Źródło: https://pracaplastyczna.pl/index.php/rodzina-emocje
Zajęcia rozwijające kreatywność
Jako że sezon truskawkowy rozpoczęty, proponujemy zdrowe i smaczne orzeźwienie z truskawkami.
LODY TRUSKAWKOWE
Bardzo proste do zrobienia domowe lody truskawkowe bez jajek i bez potrzeby użycia maszynki do lodów. Przepis na naturalne lody truskawkowe można wykorzystać także poza sezonem i użyć truskawek mrożonych.
Składniki:
- 500 g truskawek,
- 5 łyżek cukru,
- 250 g serka mascarpone,
- pełna szklanka śmietanki 30 % – 300g.
Do rondelka z umytymi już truskawkami wsyp dwie łyżki cukru. Ustaw średnią moc palnika i zacznij smażyć truskawki z cukrem. Już po chwili owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. W ten sposób gotuj truskawki nie dłużej niż pięć minut, bez przykrywania garnuszka przykrywką.
Po zdjęciu owoców z palnika odstaw je do przestudzenia a następnie do lodówki, do całkowitego schłodzenia.
Szklankę śmietanki, całe opakowanie serka mascarpone oraz trzy łyżki cukru umieść w wysokim naczyniu i odstaw do lodówki do schłodzenia.
Naczynie wyjmij z lodówki i od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę – nie rozlewa się, nie przemieszcza. Gotowy krem przełóż do wygodnego, szerszego naczynia. Do kremu dodaj całą zawartość rondelka ze schłodzonymi truskawkami – sok oraz całe owoce.
Wszystko razem wymieszaj łyżką lub chwilę mikserem na niskich obrotach. Masa zrobi się trochę rzadsza od soku. Masa pod lody truskawkowe nie musi być idealnie wymieszana. Na koniec całość przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody.
Dla osób, które lubią sorbety, szybki przepis: zmiksuj truskawki z bananami lub innymi ulubionymi owocami i lody sorbetowe gotowe.