Na tych zajęciach doskonalimy:
– zmysł wzroku – oglądamy owoce i zwracamy uwagę na ich wygląd;
– zmysł smaku – poznajemy smak różnych owoców;
– zmysł węchu – czujemy jak pachną różne owoce;
– zmysł dotyku – dotykamy owoce i zwracamy uwagę na wielkość, kształt i fakturę;
– motoryka mała – krojenie, obieranie, mieszanie i zjadanie.
Przygotujemy razem z dziećmi sałatkę owocową:
Składniki:
- 2 jabłka,
- kawałek arbuza,
- 2 banany,
- garść borówek i truskawek,
- jogurt naturalny,
- miska,
- nóż
Przygotowanie:
Jabłka i banany obieramy ze skórki, truskawki i borówki dokładnie myjemy. Banany kroimy w plastry, jabłka i arbuza na mniejsze kawałki, a z truskawek usuwamy szypułki. Wszystkie owoce wrzucamy do miski, wlewamy jogurt i wszystko mieszamy.
Smacznego!!! Sylwia Zalewska, Agnieszka Łazar, Karolina Kozłowska.